YANLIŞ: “Kapalı rinoplastide doktor yeterli görüş alanına sahip değildir, bu yüzden açık ameliyat daha iyi sonuç verir.”YANLIŞ: “Kapalı rinoplastide doktor yeterli görüş alanına sahip değildir, bu yüzden açık ameliyat daha iyi sonuç verir.”
DOĞRUSU: Kapalı ameliyatta doktorun daha dar alanda çalışması gerektiği doğru bir bilgi. Ancak bu alan çoğu zaman yeterlidir. Ameliyata kapalı başlayan bir doktor görüş alanının yetersiz olduğunu düşünürse açık ameliyata geçebilir. Ancak açık teknik ile başlayan bir ameliyatta kapalı tekniğe geçiş mümkün değil.
YANLIŞ: “Kapalı rinoplasti yapan doktorlar hep kapalı, açık rinoplasti yapan doktorlar ise hep açık rinoplasti yapar.”YANLIŞ: “Kapalı rinoplasti yapan doktorlar hep kapalı, açık rinoplasti yapan doktorlar ise hep açık rinoplasti yapar.”
DOĞRUSU: Cerrahlar kullanacakları yöntemi vakaya göre değiştirebilirler. Her doktor kendi alışkanlıklarına göre daha iyi sonuç alacağını düşündüğü yöntemi daha sık kullanır.
YANLIŞ: “Kapalı teknik rinoplasti ameliyatıyla açık teknik rinoplasti ameliyatı arasındaki tek fark yara izidir.”YANLIŞ: “Kapalı teknik rinoplasti ameliyatıyla açık teknik rinoplasti ameliyatı arasındaki tek fark yara izidir.”
DOĞRUSU: Hayır değildir. Yara yerleri çoğu zaman düzgün iyileşir ve arkasında önemli bir iz bırakmaz. Kapalı rinoplastinin sağladığı temel avantaj burun ucu ve burun sırtı arasındaki geçiş bölgesinde yer alan bağların ve dokuların korunmasıdır. Kapalı ameliyat yapan doktorlar bu sayede sonucu daha iyi kontrol edebildiklerini düşündükleri için bunu tercih ederler.
YANLIŞ: “İyi bir rinoplasti ameliyatı sonrası burun delikleri mutlaka eşit olur.”YANLIŞ: “İyi bir rinoplasti ameliyatı sonrası burun delikleri mutlaka eşit olur.”
DOĞRUSU: Hayır. Bazı durumlarda hastanın anatomisi buna müsaade etmez ve burun delikleri arasında fark olması kaçınılmazdır.
YANLIŞ: “‘Nostril retainer’ denilen burun deliği eşitleyici silikonları her hasta kullanmalı.”YANLIŞ: “‘Nostril retainer’ denilen burun deliği eşitleyici silikonları her hasta kullanmalı.”
DOĞRUSU: Hayır. Yalnızca burun delikleri arasında asimetri olan ya da iyileşme sırasında asimetri oluşması ihtimali olan hastalar bu silikonları kullanmalı.
YANLIŞ: “Tamponsuz burun ameliyatı daha iyi sonuç verir.”YANLIŞ: “Tamponsuz burun ameliyatı daha iyi sonuç verir.”
DOĞRUSU: Hayır, bu bir tercihtir. Ameliyatın sonunda silikon destekler burun içine koyulabilir ya da koyulmayabilir. Silikonları kullanmak kanama ve iyileşme açısından riski azaltabilir.
YANLIŞ: “Mikromotor ve piezo kullanılarak yapılan rinoplastide şişlik ve morluk olmaz, kullanılmadan yapılan rinoplastide olur.”YANLIŞ: “Mikromotor ve piezo kullanılarak yapılan rinoplastide şişlik ve morluk olmaz, kullanılmadan yapılan rinoplastide olur.”
DOĞRUSU: Hayır, bu cihazlar avantaj sağlıyor. Ancak kullanılmadıkları hallerde de aynı derecede iyi sonuçlar alınabilir. Doktorun kendi alışkanlıkları ve becerisi temel faktördür.
YANLIŞ: “Ameliyattan sonra her hasta burnunu düzenli olarak bantlamalı.”YANLIŞ: “Ameliyattan sonra her hasta burnunu düzenli olarak bantlamalı.”
DOĞRUSU: Hayır. Ancak bazı hastalar bunu yapmalı. Kalın, esnek olmayan, iyileşme hızının yavaş olması beklenen vb. hastaların bantlama yapmaları önerilir.
YANLIŞ: “Rinoplastide kalın cilt her zaman dezavantaj oluşturur.”YANLIŞ: “Rinoplastide kalın cilt her zaman dezavantaj oluşturur.”
DOĞRUSU: Hayır değildir. Rinoplastinin başarısında ciltle ilgili birçok önemli faktör vardır. Kalınlık bunlardan yalnızca biridir.
YANLIŞ: “Kapalı rinoplastide yanlarda, açık rinoplastide ortada dikiş izi olur.”YANLIŞ: “Kapalı rinoplastide yanlarda, açık rinoplastide ortada dikiş izi olur.”
DOĞRUSU: Hayır. Burun kanatlarında yer alan dikişler burun deliklerini küçültmek için yapılır ve açık ya da kapalı rinoplasti fark etmeksizin her ameliyatta olabilir. Ortadaki dikiş izi ise yalnızca açık ameliyatta olur.