Buğday unundan yapılan beyaz ekmek ve diğer tatlılar, yüksek kalori içerikleri (100 gramda 250 kilokaloriden itibaren) ve 90’ın üzerindeki yüksek glisemik indeksleri nedeniyle kilo kaybını engelliyor.
Uzman, beyaz ekmek yerine çavdar veya tam tahıllı ekmek ya da vücuda daha faydalı olan kepekli ekmek tüketilmesini tavsiye ediyor. Çavdar ve tam tahıllı ekmeğin en az kaloriyi (100 gramda 180-185 kilokalori) içerdiğini, ayrıca vücudun bunlardan lif aldığını ve bunun da kan şekerinin yükselmesini önlediğini açıklıyor.
Beslenme uzmanı ayrıca beyaz ekmeğin vücut ve kan şekeri seviyelerimiz açısından nasıl daha az tehlikeli bir ürün haline getirilebileceğini de açıklıyor.
Diyabetlilerde beyaz ekmek yemek ne kadar doğrudur?
“Şeker hastasıysanız veya kilo vermek istiyorsanız ama beyaz ekmekten vazgeçemiyorsanız o zaman onu nasıl daha faydalı hale getirebileceğinizin bir sırrı var. Dr., ekmeği dondurucuda dondurmanız ve tüketmeden önce ekmeğin kızartılması gerektiğini söylüyor.
Uzman, soğutmanın nişastalı gıdalardaki karbonhidratları değiştirdiğini, bunların artık bağırsaklar tarafından hızlı bir şekilde emilmediğini açıklıyor. Bu yöntem sayesinde beyaz ekmeğin glisemik indeksi ve kalori içeriği azaltılmaktadır.