Tüm Fuarcılık İmal AŞ (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen “Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı”, Covid-19 salgınının akabinde 39. kere kapılarını açtı.
Bu yıl “Kitap Kente Dönüyor” sloganıyla TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Lideri Kenan Kocatürk, Covid-19 salgınında insanların meskenlerine kapandığı süreçte kitapları keşfettiğini ve edebiyatın irtibat gücüne şahit olduklarını söyledi.
Kocatürk, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ile Milletlerarası Yayıncılar Birliğinin yayınladıkları rapora nazaran 2021’de üretilen 95 bin 112 başlık sayısıyla dünyada yayıncılık kesiminde Türkiye’nin 5. sırada yer aldığını aktararak, “Bu bilgi bizim ne kadar bağımsız, ne kadar dinamik ve bu kadar çeşitlere yatırım yapan yayıncılığımızın olduğunu gösteriyor. Türkiye’de zahmetlere karşın dal olarak da dünyada 10. sıradayız.” dedi.
“Yayıncılık kesimi bugün en güç günlerini yaşar hale geldi”
Döviz kurundaki ve kağıt sanayisindeki ham husus fiyatlarının da artışının yayıncılık dalını zorladığına dikkati çeken Kocatürk, “Tarihte yayıncılık bölümü bugün en güç günlerini yaşar hale geldi. Döviz bazında yüzde 100, maliyetler manasında yüzde 300 sarfiyatları artmış bir bölümümüz var.” diye konuştu.
TÜYAP Kültür Fuarları Müşavere Şurası Lideri Doğan Hızlan da bir müellifi tanımak için bütün yapıtlarını okumanın gerektiğine işaret ederek, okurların fuarda bu fırsatı bulabileceğini, muharrirlerin tüm yapıtlarına rahatça ulaşabileceğini söz etti.
11 Aralık’a kadar açık kalacak
“39. Memleketler arası İstanbul Kitap Fuarı”, 11 Aralık’a kadar kitapseverlerle buluşacak.
Okurların pek çok yayınevini bir ortada bulma ve sevdikleri yazarlarla tanışma fırsatı bulacakları fuara, yurt içi ve yurt dışından bine yakın yayınevi ile sivil toplum kuruluşu iştirak sağlayacak.
“Kitabın Büyülü Dünyası” temasıyla da gerçekleştirilecek fuarda fantastik edebiyata, bilim kurguya ve büyülü gerçekçilik akımına odaklanılacak.
İstanbul Kitap Fuarı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Yapıtlarının Dışa Açılımını Destekleme Projesi” (TEDA) kapsamında yerli ve yabancı yayınevleri ortasında ikili iş görüşmeleri yapılacak.
Fuarda ayrıyeten Yunanistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Kosova’nın da içerisinde bulunduğu odak pazar ülkelerinden yetkililer, iştirakçi yayınevleri temsilcileriyle birebir görüşmeler gerçekleştirecek, telif alışverişinde bulunacak.
Almanya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Romanya’dan yayınevleri de fuarın milletlerarası salonunda yer alacak.
Fuar, panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 300’ü aşkın kültür aktifliğine mesken sahipliği yapacak. Düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde müellifler, okurlarıyla buluşma fırsatı bulabilecek.