Mide ekşimesiyle başlıyor, yemek borusunda tümörleşiyor! Mangal kömürü zehirmiş

Yemek Borusu Kanseri ve Önlemleri

Yemek borusu kanseri, boğazınızı midenize bağlayan tüp olan yemek borusunda gelişir. Tümörler, yemek borusunun iç astarı olan mukozada ortaya çıkar. Toplumun yemek borusu kanseri nedenleri ve belirtileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın önlenmesi veya başarıyla tedavi edilmesinin önündeki en büyük engellerdir. Tedaviden olumlu sonuç almak için erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Belirtilerden biri veya birkaçı görüldüğünde doktora başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak kanserin hayati tehdidinden korumaya yardımcı olacaktır.

Beslenme Şekli ve Risk Faktörleri

Yüksek oranlarda yemek borusu kanseri görülen ülkelerde beslenme şekli ve besinlerin hazırlanmış biçimi önemli bir risk faktörü oluşturur. Örneğin tütsülenmiş balık gibi besinlerin tütsüleme tekniği, önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca aşırı alkol tüketimi de yemek borusu kanserinin gelişiminde rol oynar.

Diğer risk faktörleri arasında tütün ve tütün ürünleri kullanımı, kronik mide ekşimesi, asit reflüsü, Barrett özofagusu ve akalazya bulunmaktadır.

Erken Teşhis ve Tedavi

Hastalığın erken evresinde yaygın olarak görülen belirtiler arasında katı yiyecekleri yutma güçlüğü, göğüs ağrısı, kanlı öksürük, ani kilo kaybı ve ses kısıklığı yer almaktadır. Erken evrede cerrahi müdahale ile tedavi edilebilen yemek borusu kanserinde ileri evrede kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir. Gelişen teknolojiler sayesinde daha konforlu ameliyatlar ve tedavi seçenekleri sunulmaktadır.

Beslenme alışkanlıklarına dikkat ederek ve düzenli kontroller yaptırarak yemek borusu kanserinden korunmak mümkündür. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile yaşam tarzında yapılacak küçük değişikliklerle hastalığın önüne geçilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir