Nikaragua, Almanya’ya dava açtı: ‘İsrail’in Gazze’deki soykırımını kolaylaştırıyor’

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Nikaragua’nın İsrail’in Gazze’deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak ‘soykırım işlemesini kolaylaştırdığı’ gerekçesiyle Almanya aleyhine dava açtığını ve tedbir kararı talep ettiğini açıkladı. Nikaragua’nın Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkemeye yaptığı başvuruda, Berlin yönetiminin ‘devam eden soykırım ve ciddi uluslararası insancıl hukuk ihlallerine katılımı sebebiyle’ acil durum tedbirlerine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

‘SOYKIRIMI ÖNLEMEK İÇİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR’

Açıklamaya göre Nikaragua, Almanya’yı Gazze Şeridi başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Nikaragua, Divan’a başvurusunda Almanya’nın İsrail’e siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) fonlarını keserek ‘İsrail’in soykırım işlemesini kolaylaştırdığı ve her halükarda soykırımı önlemek için mümkün olan her şeyi yapma yükümlülüğünü yerine getirmediği’ suçlamasında bulundu.

ALMANYA’YA ‘SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ’ HATIRLATMASI

Nikaragua, Almanya’nın İsrail’e verdiği destekle 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi (Soykırım Sözleşmesi), 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokolleri, uluslararası insancıl hukukun ihlal edilemez ilkeleri ve diğer genel uluslararası hukuk normlarına aykırı hareket ettiğini savundu. Ekim 2023’ten bu yana ‘Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına karşı onaylanmış soykırım riskine’ işaret eden Nikaragua, başvurusunda, ‘Soykırım Sözleşmesi’ne taraf her ülkenin sözleşme uyarınca bu suçun işlenmesini önlemek için mümkün olan her şeyi yapmakla yükümlü bulunduğunu’ hatırlattı.

Nikaragua, UAD Statüsü’nün 41. maddesi ve İç Tüzüğü’nün 73, 74. ve 75. maddeleri uyarınca ‘Almanya’nın Gazze Şeridi’nde süren muhtemel soykırıma ve uluslararası insancıl hukukun ve uluslararası genel hukukun diğer emredici normlarının ciddi ihlallerine katıldığı’ gerekçesiyle Divan’dan ihtiyati tedbir kararları almasını talep etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir